با گیاه زیبای ساکورا آشنا شوید
ساکورا نامی است که مردم ژاپن، درخت گیلاس را به آن میخوانند. همچنین به شکوفهٔ درخت گیلاس نیز بهاختصار ساکورا گفته میشود. در طبیعت، ساکوراها هم به صورت خودرو و هم به صورت پرورشی وجود دارند. بیشتر گونههای درختان ساکورای پرورشی را ساکوراهای زینتی تشکیل میدهند. ساکوراهای زینتی از نظر زیبایی گل کیفیت بالایی دارند اما شکوفهها معمولاً تبدیل به گیلاس نمیشوند یا در صورت تبدیلشدن، کیفیت لازم را برای عرضه به بازار ندارند. به غیر از کاشت این درخت جهت لذت بردن از زیبایی آن، از زمانهای بسیار کهن تا کنون، علاوه بر میوه، از گل و برگ ساکورا نیز بهعنوان مادهٔ غذایی استفاده میشود. عمر درختان خودروی ساکورا بسیار طولانیاست. عمر تک درختی به نام جیندای-زاکورا در استان یاماناشی در حدود ۲۰۰۰ سال برآورد شدهاست. ژاپنیها از دیرباز به شکوفهٔ گیلاس و تماشای آن اهمیت خاصی میدادند و آن را گل سرسبد تمامی گلها میدانند. بهطور سنتی شکوفهٔ ساکورا گل ملی کشور ژاپن بهشمار میآید و در شعر و ادبیات این کشور جایگاه خاصی دارد. ژاپن از نظر تعداد و تنوع درختهای گیلاس غنیترین کشور دنیاست. امروزه در این کشور مجموع تعداد گونه، رقم و نژادهای ساکورا به حدود ۶۰۰ نوع رسیدهاست.
بیماریها و آفتها
- جاروی جادوگر
- سفیدک پودری
- بیماری گال طوقه
- کرم لولهای ریشهگرهی
- شپشک، شته، مالاکوسوما نئوستریا و پروانه سفید درختان نیز مهمترین آفات درختان ساکورا بهشمار میآیند.
جشن شکوفههای گیلاس
هانامی یا جشن شکوفههای گیلاس یکی از مراسم رایج در کشور ژاپن است. هانامی در زبان ژاپنی به معنی «دیدن گلهاست». هانامی در هنگام شکوفایی شکوفههای ساکورا و با جمع شدن دوستان و بستگان به دور هم و گسترانیدن سفره در زیر درختان ساکورا برگزار میشود.
هانامی برای نخستین بار در دورهٔ نارا (سالهای ۷۱۰ تا ۷۹۴ میلادی) و در بین اشراف مرسوم شدهاست. در ابتدا دیدن شکوفههای آلو که در ژاپن اومه نامیده میشود، مرسوم بود اما در دورهٔ هِیآن (سالهای ۷۹۴ تا ۱۱۸۵ میلادی) شکوفههای گیلاس جایگزین شکوفههای آلو شد. از اواسط دورهٔ ادو هانامی در بین عموم مردم رایج شد و امپراتور توکوگاوا یوشیمونه هشتمین امپراتور دورهٔ ادو جهت تشویق مردم و ترویج بیشتر هانامی دستور کاشت گستردهٔ درختان گیلاس را در سراسر کشور صادر کرد.