تالس که بود؟
تالس فیلسوف مکتب ملطی بود که در نیمهٔ دوم سدهٔ ششم پیش از میلاد میزیست. از او به عنوان آغازگر فلسفه و نخستین چهرهٔ علم یاد میشود. یونانیان او را در شمار حکمای سبعه آوردهاند.
تالس ملطی در حدود سال ۶۲۴ پیش از میلاد در شهر میلیتوس در ایونیا (غرب ترکیهٔ امروزی) به دنیا آمد. برخی مورخان تالس را یک فینیقی میدانستند که به همراه پدرو مادرش از فینیقیه به میلتوس مهاجرت کرده بودند. پدرش اکسامیس و مادرش کلئوبولینه نام داشت. او بیشتر عمر خود را در سفر گذراند. مشهور است تالس در ۸۰ یا ۹۰ سالگی، هنگامی که نظارهگر یک مسابقه ورزشی بودهاست، از فرط گرما و تشنگی و ناتوانی جان سپردهاست.
داستانهایی از آن دست که به آسانی به حکما نسبت داده میشود دربارهٔ او روایت شدهاست. از آن جمله آن است که گفته میشود در حالی که به ستارگان خیره شده بود در چاهی افتاد یا آنکه چون پیشبینی میکرد زیتون کمیاب خواهد شد دست به احتکار زیتون زد.
برخی گفتهاند که تالس سوداگر تیزهوشی بوده و ارسطو دربارهاش چنین گفتهاست:
“میگویند مهارتی در علم نجوم داشت که هنوز زمستان به سر نرسیده میدانست که سال بعد زیتون محصول خوبی خواهد داشت؛ بنابراین، به بهای اندکی – جون رقیبی نبود که قیمت را بالا ببرد – همهٔ دستگاههای روغنکشی را از پیش کرایه میکرد. فصل برداشت که میرسید، … پول هنگفتی به جیب میزد.”
تالس این نظر را مطرح کرد که همهٔ این مواد در یک عنصر نخستین، وحدت بخشید. او این عنصر نخستین جهان یا را آب دانست. ارسطو حدس میزند که ممکن است مشاهدهٔ این امر که همهٔ موجودات زنده و آنچه از آن تغذیه میکنند مرطوب هستند او را به این نتیجهگیری رهنمون ساخته باشد. علت محتمل دیگر میتواند مشاهدهٔ این خاصیت آب باشد که به وضوح و در برابر چشمان تالس میتوانسته به صور بخار و یخ درآید و مجدداً به صورت آب ظاهر گردد که حالات سهگانهٔ ماده هستند هر چند که این طبقهبندی هنوز در زمان تالس شناخته شده نبود. علاوه بر این تالس در شهر ساحلی میلتوس زندگی میکرده، که آب برای اهالی آن اهمیت زیادی داشتهاست. همچنین زمانی که در مصر به سر میبردهاست، یقینآ به حاصلخیزی مزارع بعد از طغیان و فرونشستن آب رودخانه نیل، توجه داشته و دیدهاست که چگونه پس از هر بارندگی، کرمها پیدا میشدهاند. سیالیت، بیشکل بودن آب و جنبش و پیدایی آن در مظاهر حیات، میتوانند از دیگر عللی باشند که تالس را به این اندیشه که عنصر اساسی همه چیز آب است، سوق دادهاند.
به ادعای ارسطو، تالس به روح معتقد بود و معتقد بود که “آهنربا دارای روح است زیرا آهن را حرکت میدهد”. او همچنین میگفت:”همه چیز پر از خدایان است.” منظور او از این گفته واضح نیست اما بعید است که منظور تالس نوعی همهخدایی باشد.